Kanker: biografie van een sluipmoordenaar – ma 4 juli 22:55 NPO 2


Kanker: biografie van een sluipmoordenaar - ma 4 juli 22:55 NPO 2

Driedelige documentaire van Barak Goodman, gebaseerd op Siddhartha Mukherjee’s met een Pulitzer Prize bekroonde boek De keizer aller ziektes, een biografie van kanker. Dat vertelt het verhaal van kanker door de eeuwen heen, van de allereerste beschrijvingen van de ziekte op een papyrusrol uit de Egyptische oudheid tot de geavanceerde hightech laboratoria van moderne onderzoeksinstituten. Die grote historische lijn wordt in deze serie gecombineerd met portretten van hedendaagse patiënten en een verslag van de nieuwste wetenschappelijke doorbraken, die misschien eindelijk uitzicht bieden op blijvende genezing.

Uitzendingen: maandag 4, 11 en 18 juli, 22.55 - 23:50 u NPO 2Aflevering 1: Magische kogels
De zoektocht naar een remedie tegen kanker is het grootste verhaal van de medische wetenschap. Een verhaal dat eeuwen en continenten omspant en adembenemende plotwendingen kent. De serie schetst het verloop van deze eeuwenlange zoektocht. Daarbij wordt in deze aflevering vooral het verhaal van Sidney Farber belicht, die eind jaren veertig buiten de gebaande paden trad en met zijn onderzoek het tijdperk van de chemotherapie inluidde. Zonder te kunnen weten wat precies de gevolgen waren begon hij met chemotherapie bij kinderen met leukemie. Die therapie bleek in ieder geval tijdelijk een genezende werking te hebben. Farber stond aan het begin van de ‘Oorlog tegen Kanker’ die enkele decennia later officieel werd uitgeroepen.
Ruim een halve eeuw na de eerste chemotherapie-studies van Sidney Farber hebben kinderen een kans van bijna 90 procent om leukemie te overleven. Het tijdperk van gedurfde en eindeloze experimenten, vooral op kinderen, leidde tot iets wat niemand had verwacht: de eerste wezenlijke stappen op weg naar de genezing van kanker.

Uitzending: maandag 4 juli 22:55 - 23:50 NPO 2

www.ntr.nl/ntrdocs


--
NTR: speciaal voor iedereen.
De omroep voor informatie, cultuur, educatie, jeugd & diversiteit.
http://www.ntr.nl